Skola - arbetsliv

pennor.jpg

  • Fadderverksamhet

Skola – Arbetsliv är ett fokusområde som Hedemora kommun arbetar med för att öka samarbete och dialog mellan skolan och näringslivet.

En satsning inom Skola – Arbetsliv är fadderverksamheten som Vasaskolan tog initiativ till. Elever i årskurs 7-9 får därigenom lära sig mer om företagande och arbetsliv i kontakt med ett fadderföretag /organisation verksam i Hedemora. Under ett år får eleverna i uppdrag att komma på idéer eller säljande produkter åt sina faddrar.

- Det här är verkligen ett samarbete som bygger på win-win. I Hedemora finns många intressanta, både små och stora företag, som väntar på utbildade att anställa. Här får eleverna kunskap om vilka utbildningar som finns och krävs för ett visst yrke, säger Sofie Jutner på Hedemora kommuns näringslivsenhet.

Faddersamarbetet som startade på försök våren 2020 i årskurs 7 på Vasaskolan resulterade i flera bra produkter för företagen som var faddrar. ICA Supermarket Hedemora efterfrågade något för att locka fler unga att handla i butiken och fick fram en amerikahylla med produkter som har sålt bra.

Restaurang Stället fick en trerätters take away-meny, också den anpassad för att tilltala ungdomar. Och spelföretaget Kill Monday fick hjälpa med nya spelidéer av sin fadderklass. Andra fadderföretag var Anpassarna Körkort och Dalforsån.

I år deltar samtliga klasser och årskurser från Vasaskolan och Olymicaskolan i fadderverksamheten. Varje årskurs tilldelas ett eget företag att ha kontakt med och utveckla idéer åt under höst- och vårterminerna 2021. Det är därmed 22 fadderföretag/organisationer som tillsammans utgör en stor bredd genom sina verksamheter.

Eleverna får träffa sitt fadderföretag/organisation på hösten som en uppstart. De får lektioner i vad det innebär att arbeta där, om att ta ansvar, vilka kvalifikationer arbetet kräver och vilka lämpliga utbildningar som finns. Sedan får eleverna ett uppdrag att jobba med resten av läsåret.

- Det här ska vara roligt och inspirerande för alla inblandade och de flesta elever verkar tycka att det kul, säger Sofie Jutner. Det ska bli spännande att se vad det resulterar i år när vi testar att inte styra för mycket med uppdragen. 

Vill du som företagare veta mer eller bli ett fadderföretag till nästa omgång? Kontaka oss för mer information.

Faddrar för läsåret 2021/2022

Anpassarna Körkort AB
AB Karl Hedin
Boliden
Ctek
Dala Construction
Elon
Erasteel Långshyttan
Hedemora Energi
Hedemora bostäder
Hedemora kommun
Skrået
ICA Supermarket Hedemora
Omvårdnad i Skönvik AB
Paloma
Polisen
Restaurang Stället
Stuart
Säters Snickerifabrik
Södra Dalarnas Sparbank
Wienerkonditoriet
Österling Bygg

Andra insatser inom Skola – Arbetsliv

Branschträffar

I samverkan med kommunens vuxenutbildning genomför näringslivsenheten branschträffar med företag och offentliga verksamheter. Syftet är att se över, utveckla och anpassa utbildningarna inom till exempel el, bygg och vård- och omsorg, så att de matchar med behovet av arbetskraft.  

Lärande och inspirerande insatser

I skolan får eleverna kunskap om det lokala näringslivet i Hedemora. Ett exempel är Framtidsveckan för högstadieeleverna på Vasaskolan.

Kompetensförsörjning i samverkan

Tillsammans med personal från bildningsförvaltningen besöker näringslivsenheten olika företag i kommunen där vi diskuterar samverkansbehov gällande kompetensförsörjning och utbildning

KONTAKT

Katarina_beskuren_helsvart.jpg

Katarina Nordin
Näringslivsutvecklare

0225 - 341 84
katarina.nordin@hedemora.se